sâmbătă, 24 mai 2014

Cele 7 componente ale succesului


Orice aţi dorit vreodată, sau orice factor pe care îl consideraţi important pentru fericirea voastră poate fi plasat în unul din cele şapte componente. Aceste şapte componente ale succesului sunt compatibile cu tot ceea ce s-a scris sau s-a descoperit despre succes şi fericire. Ele caracterizează viaţa şi realizările tuturor oamenilor de succes. Ele includ tot ceea ce v-aţi fi putut dori vreodată. Viaţa voastră ideală este un amestec al acestor şapte componente, combinate astfel încât să vă facă fericiţi în orice moment. Definind succesul sau fericirea voastră, în funcţie de una sau mai multe dintre aceste şapte componente, vă creaţi o ţintă clară pe care să o atingeţi. Apoi, puteţi măsura cât de bine procedaţi pentru a vă atinge scopul. Puteţi identifica domeniile în care va trebui să faceţi schimbări, dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi viata. Trebuie să începeţi cu scopul stabilit, cu modul vostru de a vă vedea viitorul perfect, începeţi să vă descătuşaţi puterile interioare, atunci când vă „vedeţi" viaţa, exact ca şi când ea ar fi perfectă din toate punctele de vedere. Primul lucru pe care îl aveţi de făcut este să creaţi un proiect, o imagine clară a ţelului spre care vă îndreptaţi şi cum va arăta acesta atunci când îl veţi realiza. Această imagine, vă va servi mai apoi drept un principiu organizator, un ghid, un punct de reper la care să vă raportaţi, pentru a putea evalua progresul pe care-l faceţi în procesul de materializare a scopului stabilit.

1. PACEA INTERIOARĂ


Prima dintre cele şapte componente ale succesului, dar si cea mai importantă, este pacea interioară. Acesta este bunul cel mai de preţ al omului. Fără ea, nimic altceva nu are valoare. De aceea o căutăm toată viaţa. Obişnuim să analizăm cât de bine ne este la un moment dat, în funcţie de gradul nostru de pace sufletească.


2. SĂNĂTATEA SI ENERGIA

A doua componentă a succesului o constituie sănătatea si energia, întocmai cum pacea interioară este starea voastră mentală normală si firească, sănătatea şi energia reprezintă starea normală si naturală. Corpul vostru are o tendinţă naturală spre sănătate, în absenţa interferenţelor mentale sau fizice, el produce energie cu uşurinţă şi din abundenţă,iar sănătatea perfectă apare în absenţa oricăror dureri, tulburări, sau boli. E minunat faptul că trupul vostru este alcătuit astfel încât, atunci când încetaţi să faceţi anumite lucruri, deseori se reface şi devine sănătos şi plin de energie, fără ajutor din afară. Dacă obţineţi tot felul de lucruri în plan material, dar vă pierdeţi sănătatea şi pacea interioară, nu vă puteţi bucura aproape deloc de realizările voastre. Imaginaţi-vă că aveţi o sănătate perfectă. Gândiţi-vă cum aţi arăta, dacă aţi fi imaginea ideală a perfecţiunii fizice. Ce înfăţişare aţi avea? Cum v-aţi simţi? Care ar fi greutatea voastră? Ce fel de alimente aţi mânca şi ce exerciţii fizice aţi face? Ce anume aţi face mai mult - şi ce mai puţin?

3. RELAŢII PLINE PE IUBIRE

A treia componentă a succesului o constituie relaţiile pline de iubire. Acestea sunt relaţiile cu oamenii pe care-i iubiţi şi la care ţineţi, persoanele care vă iubesc şi ţin la voi. Ele reprezintă etalonul în ceea ce priveşte felul în care vă descurcaţi cu adevărat, ca fiinţă umană. Cele mai multe momente de fericire şi nefericire din viaţă provin din relaţiile noastre cu alţii - şi aceste relaţii sunt cele care definesc, cu adevărat, calitatea noastră de oameni. O calitate esenţială a unei persoane normale este abilitatea acesteia de a crea si menţine relaţii de prietenie şi intime pe termen lung cu ceilalţi oameni. Esenţa personalităţii voastre se dezvăluie prin felul în care comunicaţi cu ceilalţi şi prin modul în care ei se înţeleg cu voi.

4. LIBERTATEA FINANCIARĂ

A patra componentă a succesului este libertatea financiară. A fi liber din punct de vedere financiar înseamnă a avea destui bani pentru a nu-ţi mai face tot timpul griji din cauza lor, aşa cum face majoritatea oamenilor. Nu banul stă la originea oricărui rău, ci lipsa banilor. Obţinerea propriei independenţe financiare reprezintă unul dintre cele mai importante scopuri şi responsabilităţi din viaţa noastră. Este o problemă prea importantă pentru a fi lăsată în voia sorţii.

5. IDEALURI ŞI ŢELURI IMPORTANTE


Idealurile şi ţelurile importante alcătuiesc cea de-a cincea componentă a succesului. Potrivit dr. Viktor E. Frankl, autorul cărţii Man'sSearch forMeaning (Omul în căutarea unui Ideal), probabil cea mai adâncă dorinţă din subconştientul nostru este nevoia de sens si scop în viaţă. Pentru a fi cu adevărat fericiţi, avem nevoie de un simţ clar al direcţiei. Avem nevoie de un angajament faţă de ceva mai mare si mai important decât noi înşine. Trebuie să simţim că viaţa noastră are un sens - că, într-un fel, ne aducem o contribuţie utilă în această lume. Fericirea a fost definită ca „realizarea progresivă a unui ideal important". Puteţi fi fericiţi, doar când vă îndreptaţi pas cu pas înspre ceva ce este cu adevărat important pentru voi. Gândiţi-vă care sunt activităţile şi realizările care vă fac plăcere. Ce făceaţi în trecut, când v-aţi simţit cel mai fericit? Ce fel de activităţi vă dau un adevărat sens şi scop în viaţă?


6. AUTOCUNOASTEREA SI CONŞTIINŢA DE SINE

A şasea componentă a succesului este autocunoaşterea şi conştiinţa de sine. De-a lungul istoriei, autocunoaşterea a mers mână în mână cu pacea interioară şi cu realizările exterioare ale omului. Expresia „Omule, cunoaşte-te pe tine însuţi" vine de la vechii greci. Pentru a lucra la capacitate maximă, trebuie să ştiţi cine sunteţi si de ce gândiţi şi simţiţi în felul în care o faceţi. Trebuie să înţelegeţi forţele şi influenţele care v-au modelat caracterul, încă din fragedă copilărie. Trebuie să ştiţi de ce reacţionaţi si răspundeţi oamenilor şi situaţiilor din jurul vostru, în modul în care o faceţi. Numai atunci când vă veţi înţelege si vă veţi accepta pe voi înşivă, vă veţi putea îndrepta spre alte domenii ale vieţii voastre.

7. ÎMPLINIREA PERSONALĂ

A şaptea componentă a succesului o constituie împlinirea personală. Aceasta vă dă sentimentul că puteţi deveni tot ceea ce vă doriţi. Este certitudinea că vă îndreptaţi spre atingerea potenţialului maxim ca fiinţă umană. Psihologul Abraham Maslow a numit acest lucru „autorealizare". El a spus că aceasta este caracteristica de bază a celor mai sănătoase, fericite şi de succes persoanele din societatea noastră.

Definirea celor şapte componente vă oferă o serie de scopuri spre care să vă îndreptaţi. Când vă definiţi viaţa în termeni ideali, când aveţi curajul să decideţi exact ce anume doriţi, începeţi să iniţiaţi procesul de deblocare a puterilor voastre ascunse, pentru a avea succes.




http://www.tripleclicks.com/13058283.27/pbgw

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu